#STANDWITHUKRAINE

Принципи гарантування ядерної безпеки на ЗАЕС мають передбачати її повну демілітаризацію та деокупацію, – постійний представник України при ООН

Сергій Кислиця нагадав, що росія продовжує активно використовувати ЗАЕС у воєнних цілях, розмістивши там близько 500 військовослужбовців і 50 одиниць важкого озброєння. Причому, підкреслив він, військова техніка, боєприпаси та вибухові речовини, розташовані в турбінних залах енергоблоків №1, №2 та №4.

У той самий час Україна, зауважив наш представник в ООН, свідомо готова дотримуватися принципів, задекларованих гендиректором МАГАТЕ, які мають сприяти забезпеченню ядерної безпеки на ЗАЕС.

«Однак ці принципи мають бути доповнені вимогою щодо повної демілітаризації та деокупації станції», – наполягає Сергій Кислиця.

Він наголосив, що принципи, серед іншого, мають, зокрема, гарантувати:

  • передусім виведення російських військ і всього персоналу з рф, незаконно присутніх на станції;

  • по-друге – безперебійне електрозабезпечення ЗАЕС із території, підконтрольної уряду України;

  • по-третє – гуманітарний коридор для забезпечення ротації управлінського, експлуатаційного та ремонтного персоналу Запорізької АЕС задля підтримки станції в безпечному стані.

Україна вважає за необхідне включити ці елементи в нову резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ, «якщо такий документ буде запропоновано для ухвалення на її наступній сесії», додав пан Кислиця. І нагадав, що радіаційна та ядерна безпека є першим пунктом Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Повний текст